Čokoládové crinkles – jednoduchý recept pre všetkých milovníkov čokolády
Crinkles sú chutné pečené čokoládové sušienky s popraskaným vzhľadom, vhodné ku káve alebo ako sladký dezert. Vonkajšok sušienok je chrumkavý a vnútro je čokoládovo mäkké a rozplývajúce sa na jazyku, čo ocenia všetci milovníci čokolády.
Recept je nenáročný, takže sa na ňom nedá nič pokaziť a príprava spolu s pečením trvá približne 50 minút.
Potrebné ingrediencie, ktoré vystačia na približne 35 čokoládových crinkles (podľa veľkosti guliek):
Cesto:
- múka hladká 225 g
- cukor kryštálový 100 g
- 70% horká čokoláda 225 g
- Maslo 60 g
- Vajcia 2 ks
- Prášok do pečiva 1 káv. lyžička
- Vanilková esencia 1 káv. lyžička
- Štipka soli
Na obaľovanie:
- Cukor kryštálový
- Cukor práškový
Postup prípravy:
Najprv si nad parou rozpustíme maslo s čokoládou a vyšľaháme vajcia s cukrom do penista .
Čiastočne vychladnutú čokoládu (nesmie byť horúca) pridáme k vyšľahaným vajciam s cukrom a spolu vymiešame. Následne pridáme preosiatu múku zmiešanú s vanilkovou esenciou, kypriacim práškom a štipkou soli.
Vznikne nám tak lepivé cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho aspoň 2 hodiny odpočívať v chladničke (pokojne aj celú noc).
Potom si pripravíme dve väčšie misky s cukrom na obaľovanie (jednu s kryštálovým, druhú s preosiatym práškovým) a plech vystlaný papierom na pečenie.
Z cesta začneme odoberať malé kusy a dlaňami vytvarujeme malé guľky (v približnej veľkosti vlašského orecha). Guľky obalíme najskôr v kryštálovom a potom v práškovom cukre. Obalené ich s väčšími medzerami ukladáme na plech (počas pečenia ešte narastú).
Následne ich pečieme vo vopred vyhriatej trúbe na 170 °C, približne 10 minút. Správne upečené Crinkles tak zostanú na povrchu popraskané a chrumkavé, no vo vnútri vláčne. Dobrú chuť.
Fotografia: © recepty.pozri.sk