Jedzte ryžu!
Hovorí sa, že v každom zrnku ryže sa skrýva kúsok zdravia. Ak nie ste práve milovníčkou ryže, povieme vám, prečo by ste sa ňou radšej mala stať! Okrem toho vám ponúkneme aj zopár jednoduchých a rýchlych receptov, ktoré vám isto zachutia!
Prečo jesť ryžu?
Ryža je lacná potravina, na ktorej prípravu vám stačí zopár minút. Pravidelná konzumácia ryže vám pomôže pri udržiavaní štíhlej línie – na 100 gramov uvarenej ryže pripadá len 100 kalórií a 0,5 gramov tuku! Ak budete konzumovať dlhozrnnú ryžu, získate dostatočné množstvo bielkovín a dôležitých aminokyselín. Uhľohydráty, ktoré sú v ryži obsiahnuté zásobujú svaly, mozog a nervové bunky energiou, čím robí človeka silnejším a múdrejším. Na spaľovanie kalórií a získavanie energie z uhľohydrátov, bielkovín a tuku je nevyhnutný vitamín B, ktorý ryže tiež obsahuje a jej konzumáciou tak podporujete látkovú výmenu. Ryža tiež chráni črevnú flóru, prečisťuje organizmus a znižuje krvný tlak, čím celkovo priaznivo vplýva na omladzovanie organizmu. Tiež potláča zvýšenú chuť do jedla a napína väzivo, čím zamedzuje prekysleniu buniek a ukladaniu tuku v problémových partiách. Tak ako, presvedčili sme vás? Ak sa neviete stále rozhodnúť, či dať ryži šancu, vyskúšajte najskôr zopár chutných receptov!
Dusená ryža s mandľami
- čas prípravy: do 30 minút
- náročnosť receptu: **
- počet porcií: 2
Potrebujete:
- 120 g podlhovastej ryže
- 1 PL narezaných mandlí
- 1 čerstvá červená paprika
- 2 PL hrášku
- 1 PL olivového oleja
- 1 PL petržlenovej vňate
- 1 PL nasekanej pažitky
- soľ
- korenie
Postup:
Na hlbšiu panvicu si dáte olivový olej, zohrejete ho a na pekne rozpálenom oleji opražíte suchú ryžu až kým nebude pekne sklovitá. K takejto ryži pridáte narezanú papriku, hrášok a ešte chvíľu popražíte. Zalejete horúcim zeleninovým vývarom z kocky tak, aby bol pomer medzi ryžou a vodou 1:3. Ryžu varíte odkrytú za občasného miešania na miernom ohni takmer do mäkka. Pridáte narezané mandle, petržlenovú vňať a pažítku. Nakoniec ryžu ešte na 10 minút prikryjete.
Ryža na ázijský spôsob
- čas prípravy: do 30 minút
- náročnosť receptu: *
- počet porcií: 2
Potrebujete:
- 120 g ryže natural
- 2 vajcia
- 40 g hrášku
- sójovú omáčku
- 1 PL tekvicového oleja
Postup:
Ryžu uvaríte vo vode podľa odporúčaného návodu. Na panvici zohrejete olej a pridáte hrášok, ktorý chvíľku podusíte. Potom pridáte uvarenú a scedenú ryžu a vajíčka. ochutíte sójovou omáčkou a jemne opražíte. Podávať môžete s akoukoľvek zeleninou či šalátom.
Vyprážaná zeleninová ryža
- čas prípravy: do 45 minút
- náročnosť receptu: ***
- počet porcií: 2 – 3
Potrebujete:
- 16 ks ryžového papiera
- ryža
- zeleninový vývar
- olej
- 200 g miešanej zeleniny
- 100 g strúhaného tvrdého syra
- mleté biele korenie
- nasekané bylinky
- soľ
Postup:
Ryžu uvaríte v zeleninovom vývare a necháte vychladnúť. Zeleninu sparte a pokrájajte na menšie kúsky. Bylinky nadrobno posekajte a spolu s nakrájanou zeleninou pridajte do vychladnutej ryže. Pridajte aj nastrúhaný syr. Zmes posoľte, okoreňte mletým bielym korením a poriadne premiešajte. Jednotlivé kúsky ryžového papiera namočte do teplej vody, aby zmäkli. Dva zmäknuté ryžové papiere dajte na seba. Do stredu papiera dajte pripravenú plnku a zviňte do rolky. Naplnené rolky vypražte na panvici na horúcom oleji z oboch strán. Môžete podávať a konzumovať!
Fotografia: © BigStockPhoto.com