Škodcovia, ktorí ohrozujú v dome a blízko domu vaše deti – ako proti škodcom bojovať?

Domov väčšina ľudí považuje za útulné miesto, kde nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Niekedy však riziko číha aj vo vnútri domu alebo v jeho okolí. Ide o rôzne druhy škodcov, ktorí predstavujú riziko najmä pre deti. Hmyz, divá zver či vtáci im môžu spôsobiť rôzne zdravotné problémy, a preto je dôležité vedieť, ako sa pred škodcami chrániť.

Komáre, muchy a blchy

Hmyz patrí medzi najviac rozšírených škodcov, s ktorými sa v domácnosti môžete stretnúť. Komáre, kliešte, muchy a blchy prenášajú nebezpečné ochorenia, vírusy a baktérie. Rizikom je tiež možnosť alergickej reakcie alebo nepríjemné svrbenie.

Ako ochrániť deti pred hmyzom? Najefektívnejšie sú odpudzovače hmyzu. V obchodoch i online kúpite rôzne spreje, elektrické odpudzovače či ultrazvukové zariadenia, ktoré pôsobia ako plašiče alebo hmyz priamo hubia. Ak vám ani jedna z uvedených možností nevyhovuje, skúste na okná a dvere namontovať sieťky. Tie zabránia vniknutiu hmyzu do interiéru. Odporúčame tiež pravidelné kosenie trávy, používanie repelentov a v prípade komárov odstránenie stojatej vody z okolí domu.

Hlodavce, líšky, kuny

Divá zver, ako sú hlodavce, líšky či kuny, predstavuje hrozbu najmä pre deti, ktoré sa hrajú v blízkosti domu. Myši a potkany môžu prenášať nebezpečné choroby, napríklad leptospirózu, ktoré mávajú vážne zdravotné následky. Líšky a kuny sú menej častými návštevníkmi, ale ich prítomnosť je rovnako nebezpečná, najmä ak sú agresívne alebo sú nakazené besnotou.

Ako ochrániť deti pred divou zverou? Dôležité je zabezpečiť, aby sa v okolí domu nenachádzali zvyšky potravy, ktoré by mohli zvieratá prilákať. Na ochranu pred hlodavcami umiestnite do okolia domu pasce a ultrazvukové odpudzovače, ktoré vydávajú zvuky pre divé zvieratá nepríjemné. Veľmi účinné bývajú pachové odpudzovače, tie môžete aplikovať na plot alebo v okolí fasády.

Holuby a iné druhy vtákov

Aj keď vtákov veľa ľudí nepovažuje za škodcov, ich prítomnosť v okolí domu znamená minimálne neporiadok a zníženie hygieny. Holuby, vrabce a straky znečisťujú exteriér trusom, v ktorom sa môžu nachádzať zárodky salmonelózy alebo boreliózy. Okrem toho vtáky poškodzujú váš majetok – znečisťujú fasády domov, upchávajú odkvapové žľaby a ničia úrodu v záhrade.

Ako ochrániť deti pred vtákmi? Medzi najčastejšie prostriedky proti vtákom patria ochranné siete, ktoré sa inštalujú na okná a balkóny. Účinné sú tiež pachové odpudzovače vo forme pasty a spreja. Ďalšou možnosťou sú odpudzovače vtákov vo forme zvukových zariadení, ktoré imitujú predátorov alebo vysielajú ultrazvukové signály. Na odplašenie vtákov sa  používajú tiež lesklé predmety a atrapy dravcov.

fotografia: © shutterstock

Ohodnotiť článok
[Spolu: 1 Priemer: 5]

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *