Alkohol, cigarety a počítač vám zničia oči!

Alkohol a cigarety škodia

Poznáte to, práca za počítačom si vyberá svoju daň v podobe červených, svrbiacich očí, ktoré vás režú ako nože z nerez ocele. Protestujú! Prinášame vám rady a triky ako sa starať o to najdrahšie – o váš zrak!

Jediné rady, ktoré ste doteraz počuli boli „zadívaj sa na určitý bod v diaľke a viac žmurkaj!“? Už zrejme viete, že tieto triky nie sú jediné, ktoré vám môžu pomôcť. Únava očí, znížená schopnosť zaostriť alebo začervenanie očí môže byť spôsobené viacerými faktormi, medzi ktoré zaraďujeme aj v dnešnej dobe tak rozšírený stres. Ďalšími príčinami sú, samozrejme, dlhé vysedávanie pred televíziou alebo monitorom počítača ale aj nevhodné stravovanie.

Ten počítač ma asi zabije

Počítače sú dnes nevyhnutnosťou, to neovplyvníme, čo ovplyvniť môžeme je ochrana našich očí.Monitor sa snažte umiestniť tak, aby sa v ňom neodrážali svetlá z lámp alebo slnko z okna. Vhodné je tiež znížiť sýtosť farieb a žiarivosť monitora. Rozhodne by ste nemali pracovať so zastaranými zariadeniami, ktoré oveľa viac škodia vášmu zraku ako novšie modernejšie monitory, ktoré už zvyknú byť prispôsobené a sú zdraviu očí priateľskejšie. Veľmi vhodné sú monitory typu LCD.
Ak cítite, že vaše oči to aj tak nezvládajú pretrite si ich studenou vodou a chvíľu si odpočiňte niekde v prítmí so zatvorenými očami alebo si ich zakryte dlaňami.

Strava pre zdravé oči

Čo sa týka stravovania, oči potrebujú dostatok živín, aby mohli fungovať tak ako majú. Každá z nás už určite vie, že mrva je jednak chutná, ale aj veľmi prospešná pre zdravie. Pre oči je dôležitý prísun vitamínu A a karoténu. Tento sa nachádza nie len v mrkve ale aj v ďalšej zelenine. Napríklad v  brokolici, hrášku, fazuli či rajčinách.Karotén obsahujú aj marhule, broskyne a mango. Z ovocia sú pre oči dôležité aj citrusové plody plné vitamínu C. Osobitné miesto v živinách pre oči má zinok. Očiam dodáva lesk a jas. Je obsiahnutý v kapuste, cibuli, zemiakoch, špenáte a vo všetkých druhoch strukovín.

Fajčím pijem a slabo vidím

A čo alkohol a fajčenie? Tušíte dobre. Ak si svoj každodenný život neviete predstaviť bez pravidelnej cigaretky a občas si doprajete aj nejaký ten pohárik, ste oveľa viac náchylnejšia k strate schopnosti kvalitného videnia. Percento pacientov so šedým zákalom je štatisticky vyššie u fajčiarov a alkoholikov, takže si dvakrát rozmyslite či obetujete zrak tomuto pôžitku.

Vidím naozaj zle!

Rada pre tých, ktorí si myslia, že ich problémy s očami už nie sú v norme. Samozrejme, vtedy je najlepšie navštíviť odborníka. Vyhraďte si čas pre návštevu doktora, skôr v pondelok ako v piatok. Oči sú totiž po víkende odpočinutejšie a tak doktor môže objektívnejšie zhodnotiť ich stav. Určite vám poradí ako sa o svoje oči starať, prípadne vám odporučí nosenie okuliarov.

Fotografia: © BigStockPhoto.com

Ohodnotiť článok
[Spolu: 1 Priemer: 5]

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *